1) java should be installed. (I had problem when i worked with jdk 1.8.X)

$ java -version
java version "1.7.0_75"


2)

# su - root
# cd /tmp
# wget http://mirrors.sonic.net/apache/activemq/5.11.1/apache-activemq-5.11.1-bin.tar.gz
# tar -xvzpf apache-activemq-5.11.1-bin.tar.gz


# mkdir -p /opt/activemq/5.11.1/
# mv apache-activemq-5.11.1/* /opt/activemq/5.11.1/

# ln -s /opt/activemq/5.11.1 /opt/activemq/current


3) Change permission to activemq admin on created folder.

You can create new admin with next command

# useradd user1



# chown -R user1 /opt/activemq/

Switch to the activemq admin

# su - user1


4) Change the active mq environment variables for activemq admin

$ vi ~/.bash_profile


#### ACTIVE MQ 5.11.1 #######################

	export ACTIVEMQ_HOME=/opt/activemq/current
	export PATH=$PATH:$ACTIVEMQ_HOME/bin

#### ACTIVE MQ 5.11.1 #######################


$ source ~/.bash_profile


$ nohup activemq start


$ netstat -tulpn | grep 61616

(No info could be read for "-p": geteuid()=500 but you should be root.)
tcp        0      0 :::61616                    :::*                        LISTEN      -


$ netstat -tulpn | grep 8161
    tcp        0      0 :::8161                     :::*                        LISTEN      -


5) Login to Active MQ admin console:

http://localhost:8161/admin

Login Username: admin
Login Password: admin

hawtio console for active mq release > 5.9

$ cd /tmp
$ wget http://central.maven.org/maven2/io/hawt/hawtio-default/1.3.1/hawtio-default-1.3.1.war
$ unzip hawtio-default-1.3.1.war -d ${ACTIVEMQ_HOME}/webapps/hawtio


$ cd $ACTIVEMQ_HOME

$ vi conf/jetty.xml


<bean class="org.eclipse.jetty.webapp.WebAppContext">
    <property name="contextPath" value="/hawtio" />
    <property name="resourceBase" value="${ACTIVEMQ_HOME}/webapps/hawtio" />
    <property name="logUrlOnStart" value="true" />
</bean>


$ cd $ACTIVEMQ_HOME/bin

$ cp activemq activemq.backup


$ vi activemq


invoke_start(){

***

ACTIVEMQ_OPTS="$ACTIVEMQ_OPTS -Dhawtio.realm=activemq"
ACTIVEMQ_OPTS="$ACTIVEMQ_OPTS -Dhawtio.role=admins"
ACTIVEMQ_OPTS="$ACTIVEMQ_OPTS -Dhawtio.rolePrincipalClasses=org.apache.activemq.jaas.GroupPrincipal"


$ activemq restart


http://192.168.1.11:8161/hawtio/


hawtio

Path: /api/jolokia


With hawtio-default-2.0.0.war not working.
After i press login (admin/admin), hothing change.

If you know how to correct, please write.